Horolezecká metodika

Alpinistické triky 4.díl

Na webu American Alpine Institute začal před nedávnem vycházet seriál článků nazvaný Alpinistické triky. Autoři se v němzaobírají různými drobnými metodami a způsoby úpravy výstroje, o které se většinou dozvíme ústně, většinou nám to někdo poradí při akci, ale jinak se těmto drobnostem nikdo v publikacích nevěnuje, takže jejich sdílení je někdy obtížné, a začátečníci jsou tak závislí na náhodě, že májí to štěstí a doslechnou se o tom. A to chtějí autoři změnit. Ve čtvrtém díle tohoto seriálu se věnují dvěma záležitostem. První je závěsný systém kuchyňské nádoby od v americe populární firmy Jetboil. Stručně řečeno, jedná se o ešus se systémem pro připevnění vařiče zespodu. Tento komplet je možné po zakoupení drahého závěsného systému pověsit, a vařit tak ve stěně. Autor Andrew Yasso na fotografii ukazuje, jak si lze závěsný systém udělat levně, a přitom účinně. Druhá rada se týká popruhových smyček. Řada lezců se do zimních hor vybavuje smyčkami sešitými do okruhu z materiálu Spectra, který méně nasákává vodu, a tudíž smyčky v zimě méně váží, protože tolik neabsorbují vodu. Také je Spectra pevnější, a to umožňuje, aby při menší šířce měly stejnou nosnost, jako smyčky nylonové. Jenže, pokud se na popruhu udělá uzel, a pořádně se zatíží, je pak v zimních rukavicích nepříjené a nervy drásající ten malý, na tenké smyčce uvázaný uzel rozvázat. A tak než aby člověk ztrácel sílu a teplo namáhavým rozvazováním uzlů holou rukou, osvědčilo se Andrew Yassovi mít taky nějaké smyčky z nylonu, sice navlhnou, ale těch pár gramů hmotnosti navíc se bohatě vyplatí, protože je dokáže rozvázat v rukavicích.

Odkaz: American Alpine Institute – Tricks in the Alpine – Episode 4