Horolezecká metodika

Sokol stěhovavý a horolezci

Na webových stránkách Horyinfo.cz vyšel zajímavý článek o sokolu stěhovavém (falco peregrinus). Tento dravec je jedním z nejčastějších důvodů, proč je na určité období pro horolezce uzavírán vstup na některé skály. Sokol stěhovavý hnízdí převážně právě na skalách, přičemž z hnízdiště potřebuje mít před sebou volný prostor otevřené krajiny, ve které loví. Živí se nejčastěji jinými ptáky, které loví většinou za letu. Ruch dole pod skálou jej nijak neruší, mezi stromy ani nezalétává, a co se tam děje, jej neohrožuje a dalo by se říci ani nezajímá. Problém nastává, jakmile ruch vystoupí nad úroveň korun stromů a přiblíží se k jeho hnízdu. A toho jsou právě schopni toliko horolezci. Toť důvod, proč se musíme zrovna my uskromnit, zatímco turisté, cyklisté a další pozemšťané si zatím mohou „sokol nesokol“ drandit v lese. Tolik ve zkratce a další poučné informace o tomto dravém ptáku naleznete v odkazovaném článku, autorem je ornitoložka Soňa Tomková.

Odkaz: Horyinfo.cz – Sokol stěhovavý