Archiv Listopad 2012

Lavinová prevence

Alpský klub Brno pořádá 4.12.2012 výjimečně přednášku v Praze, a to na téma lavin.

Pokračovat ve čtení

Kniha Lavina

„Jak se to mohlo stát?“ je většinou první otázka po lavinové nehodě. Zkušenosti ukazují, že v průběhu různých zimních období dochází k téměř identickým lavinovým situacím a že většinu nehod způsobují opakující se modely lavinového nebezpečí.

Pokračovat ve čtení

Přednášky o lavinách na Festivalu alpinismu

Po roce se v Praze na Smíchově koná Mezinárodní festival alpinismu. První festivalový den (ve čtvrtek 22. 11. 2012) se uskuteční odborný kongres – Fórum alpinismu. Hlavním tématem letošního odborného fóra, které je samozřejmě přístupné široké veřejnosti, budou laviny.

Pokračovat ve čtení

Přilba v zimě

Jednou z nejdůležitějších ochranných sportovních pomůcek při horolezectví je přilba. Kvalitní, odpovídající normám EN nebo ještě lépe UIAA. Ovšem jen samotný fakt, že máme takovou přilbu ještě neznamená, že máme chráněnou hlavu. V nemenší míře také záleží, jak zdravý rozum v té hlavě použijeme při nasazování přilby.

Pokračovat ve čtení

Jak se vybavit na skialp

Alpský klub Brno pořádá 20.11.2012 přednášku Zimní hory/Jak se vybavit na skialp. Zvažujete koupi vybavení, moc se v tom nevyznáte a potřebujete poradit? Chcete znát tipy a triky při práci se stoupacími pásy? Máte vybavení z půjčovny a neumíte s ním zacházet?

Pokračovat ve čtení

Horolezecká metodika pro iPad

Vážení čtenáři, zhruba od jara letošního roku si možná ti pozornější z vás všimli, že polevila frekvence nových příspěvků pro vlastní učebnici horolezectví na těchto stránkách. Rubrika Co je nového v učebnici téměř vyhasla. Snad to mohlo i vypadat jako umdlévání na snaze, počátek úpadku. Avšak naopak!

Pokračovat ve čtení

Ukázka skialpinismu na festivalu Apres Ski Praha 2012

Zde si můžete prohlédnout video ukazující, jak probíhala ukázka skialpinismu na Apres Ski Praha 2012, festivalu zimních sportů na Rašínově nábřeží.

Pokračovat ve čtení

Kurz FTVS UK pro instruktory lezení na umělých stěnách

Katedra sportů v přírodě Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy pořádá kurzy pro instruktory lezení na umělých stěnách. Školení je určeno pro učitele tělesné výchovy, pracovníky domů dětí amládeže, činovníky mládežnických organizací, provozovatele umělých stěn.

Pokračovat ve čtení